Wednesday, October 14, 2009

kisah MANUSIA yang menarik:)



Assalamualaikum

Wahai rakan2 taulan dan saudara dan saudari sekalian,

Pernahkah anda fikirkan tabiat manusia zaman sekarang yang kononnya bersih tapi hakikatnye pengotor? Mari supee akan membuka minda anda semua untuk sedarkan masyarakat sekarang bahawa tabiat sesetengah dari kita semua mengamalkan tabiat kotor.

1. Pembantu kedai makan@ pelayan , di gerai makan melayu, warung, restoran berhawa dingin, fast food restaurant etc. anda cube perhatikan tingkah laku mereka apabila mereka lap meja yang anda duduk. Kebanyakan dari mereka dengan senang lenang membuang kotoran yang ada kat atas meja tu ke bawah meja anda. Tidakah itu tindakan yang bodoh? Apa salah nye kalau mereka membawa satu pinggan kosong untuk menadah kotoran yang ada kat atas meja tu?? Consequence dari sikap x senonoh para manusia ini akan menyebabkn kucing yang berkeliaran akan dating pungut makanan yang jatuh. Anda tau x bahawa bagi sesetengah orang, perkara yang paling dibenci adalah apabila mereka lapar dan hendak makan,ada binatang yang kacau makan termasuk lh kucing, lalat, anjing, kalkatu dan sebagainya.

Apabila diaorang buang sisa makanan kat bawah meja, kasut kita yang pijak sisa makanan2 tu, dan kawasan meja makan korang penuh dgn sisa makanan eeeeee

Geli kan?? ( so next time jgn tgk toilet kdai je utk pastikan kdai tu bersih, check sama ada dieorg sapu x lantai atau mmg lantai dieorg mmg dihiasai oleh sisa2 makanan orang2 lain)

2. “Jika ku seorang pelukis…akan ku warnai dunia… dgn warna outih agar tiada gelap disana..merata…” kata meet uncle husin. Cube korang pikirkan, kalau ada sampah kat depan mata korang korang akan pungut x? kalo kat umah, mungkin akan pungut, kalo kt kereta sendiri mungkin akan pungut, tapi buang kat luar keta. Adalah lebih baik anda buang merata sampah2 anda dirumah daripada anda membuang sampah anda di tepi jalan, di kawasan umum. Ini kerana, kalo dirumah, mesti aka nada orang yang akan pungut, tp kalo kt tepi jalan,jgn harap ada org nak pungut, terutamanya kat jalan raya. Cube anda pikir, ada ke tukang sapu sampah kt tgh2 jalan raya?? Ada sape2 nak ke keje jd sapu sampah kat tgh2 jalan raya yang kereta duk lalu slalu?? Sampah yang ada kat jalan raya tu kebarangkalian nye untuk di ambil orang 0.1.

Bila ada orang yang keje pembersih longkang, kite cakap, “ tulah dlu time sekolah malas blja,skrang keje korek longkang, kotor siot” sdar skit mulut tu, kalo dieorg ni x da, kalo sume pengutip2 sampah di jalanan tu x da, dh lama dh korang sume hidup dalam sampah hidup dalam keadaan yang kotor. Kebersihan diri semua orang jaga, bila ada orang bersih, wangi, smart sume orang suke, tp kalo org yang bersih wangi smart tu buang sampah merata atau x urus sampah die dgn btol, die lebih kotor dari orang yang pembersih longkang,

4 comments:

supeeology said...

kepada semua pelawat:) anda diharapkan agar ringan2 kan tangan anda untuk komen artikel yang telah dihasilkan:)
saya amat menghargainya:)

nUr aFifaH nAzrI said...

salam~~kalaw sy..sy akn cube untuk kutip slagi boleh~~coz islam kan bersih~~so itu da jadi satu tanggungjawab..tapi rate2 rakyat malaysia sungguh pengotor~

mmg kite admit kite pembersih but klw bersih mst nak persekitaran kite brsih jugak kan??

well this is my blog link~~n u r almost welkam to become a visitor or comment on it~~^^

Ali rahiman said...

SOKONG BRO!!!
love u...

DAUD said...

semuanya bermula dari rumah@family,
kalau family tunjuk contoh baik,
insyaallah budaya baik tu kekal zaman berzaman.